full screen background image
Meer dan 65 jaar ervaring in opleiden
Ik heb lekker tien vingers voorsprong

Typecursus voor kinderen

Typen is bijna net zo belangrijk als schrijven, zo niet belangrijker. Blind en met 10 vingers kunnen typen is dan ook een vaardigheid die een levenlang rendement oplevert.

De cursus typen is bij ons klassikaal en wordt geleid door een ervaren docent. Wij maken gebruik van de speciaal voor kinderen ontwikkelde online typesoftware van Typeworld.
Een belangrijk facet van het aanleren van typevaardigheid is motivatie en discipline. Dit werkt het beste in een klas met gelijkgestemden en geleid door een motiverende docent. Wij zijn van mening dat klassikale lessen gecombineerd met online begeleiding betere resultaten opleveren dan een zelfstandige online typecursus (dit komt ook naar voren in deze aflevering van het jeugdjournaal).

 

Hoe zit het met Corona

Als bij de start van de cursus blijkt dat i.v.m. coronamaatregelen de cursus niet op school mag worden gegeven, dan kunt u kosteloos annuleren. U kunt dan alsnog kiezen de cursus online met of zonder begeleiding te doen.
Als wij gedurende de cursus i.v.m. coronamaatregelen niet meer op school les mogen geven, dan zal de cursus online met begeleiding worden vervolgd. Het prijsverschil tussen klassikaal en online zal gerestitueerd worden op basis van het aantal gemiste lessen.

Investeer in je toekomst, leer typen!

 • Speciaal voor kinderen ontwikkelde typesoftware in game-vorm
 • Klassikaal contactonderwijs
 • 14 lessen, 1 les per week
 • Persoonlijke aandacht en motivatie
 • Blind en met 10 vingers
 • Minimaal 100 aanslagen per minuut
 • Goede voorbereiding op de middelbare school
 • Ook aanbevolen voor kinderen met dyslexie


Meer info

Dat kinderen op jonge leeftijd leren typen is van groot belang.. Dit wordt nog eens onderstreept door een artikel in de Volkskrant waarin aangetoond wordt dat blind leren typen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Als je blind en met tien vingers kunt typen, wordt het maken van werkstukken, uittreksels en verslagen maar ook e-mailen en internetten een stuk eenvoudiger. Met het typediploma op zak heeft uw kind nú maar ook straks op de middelbare school meteen een voorsprong.

In deze typecursus leren de kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool het toetsenbord bedienen met behulp van het tienvingersysteem-blindschrijven. Er wordt opgeleid en getraind tot een typesnelheid van ten minste 100 aanslagen per minuut. Ook wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van een gezonde werkhouding.

De cursus bestaat uit 14 lessen van 50 minuten en een diploma-uitreiking. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van onze eigen laptops. Na het aanleren van het toetsenbord wordt het programma Word (of een alternatieve tekstverwerker) gebruikt voor het overtypen en opmaken van werkstukken. Hierbij wordt de basis van het tekstverwerken behandeld. Daarmee leren de kinderen de opgedane typevaardigheid in de praktijk te brengen en raken zij bekend met het veel gebruikte tekstverwerkingsprogramma.

De cursus wordt afgerond met een examen.

Data

De cursus bestaat uit 14 lessen en een diploma-uitreiking, 1 les per week.

In de officiële schoolvakanties is er geen les.

Het huiswerk bedraagt ongeveer 15 minuten per dag.

 

Tijdstip en locatie

Locatie Dag Tijd Datum
Atalanta Heerhugowaard september '21
Benedictus Heiloo wo. 12:15 september '21
Binnenmeer/Molenhoek/Vrijburg Uitgeest september '21
De Kiem Egmond september '21
Hasselbraam/Zeppelin Heerhugowaard september '21
Kardinaal de Jong Alkmaar september '21
Kleurenorkest Limmen september '21
Kornak Uitgeest september '21
Kustlijn Castricum september '21
Meander/Paulus Heiloo september '21
Nicolaas Beets Alkmaar di. 14:45 september '21
Panta Rhei Beverwijk vr. 14:30 september '21
Springschans Heiloo september '21
Teun de Jager Schoorl do. 15:30 september '21
Visser 't Hooft Castricum september '21
Vlindertuin Heerhugowaard september '21
Wissel Uitgeest september '21
Zeester Beverwijk september '21
       
       

.

Kosten

Cursusgeld

€ 179 of (3 termijnen van € 61).
Dit is inclusief jaarlicentie Typeworld en een examen na afloop.
Als de cursus via de school wordt aangeboden, ontvangt u een kortingscode en bedraagt het cursusgeld
€ 165 (of 3 termijnen van € 56).

Gespreide betaling U kunt gespreid betalen.

Voorkennis

Voor deelname aan deze cursus is geen voorkennis vereist. Bij jonge kinderen is het alleen van belang dat de handen groot genoeg zijn om het gehele toetsenbord met tien vingers te kunnen bereiken.

Het is noodzakelijk dat uw zoon of dochter een computer met internetverbinding tot zijn/haar beschikking heeft voor het maken van huiswerk. 

Dyslexie

Dompvloet Opleidingen verzorgt al decennia lang typecursussen. Door de jaren heen hebben wij ook veel kinderen met dyslexie opgeleid. Onze ervaring is dat dyslexie geen obstakel vormt voor het volgen van de typecursus. Het gaat bij typen namelijk vooral om het typen van de tekens, woordherkenning speelt bij het aanleren van de toetsen geen rol. Mocht het wel noodzakelijk zijn, dan zal er extra aandacht worden besteed aan het kind.

Het kunnen typen is voor een kind met dyslexie extra waardevol. Remedial Teachers adviseren vaak voor kinderen met dyslexie het gebruik van een laptop in de klas. Als zij vlot kunnen typen, kunnen zij het tempo in de klas makkelijker bijbenen.

Examen

Wij leiden de kinderen op om mee te kunnen doen aan een officieel examen typen. Het examen ziet er als volgt uit:

 • 2 vaardigheidsproeven
  Gedurende 7 minuten moet een gemiddelde snelheid van 100 aanslagen per minuut worden gehaald met een nauwkeurigheid van 99%. De beste van de 2 proeven telt.
 • Werkstuk
  Er moet een tekst worden overgetypt. Deze tekst moet worden opgemaakt en ingedeeld conform de voorgeschreven indeling voor het werkstuk. De beschikbare tijd hiervoor is 20 minuten.

Dyslexiecompensatie

Het is mogelijk om voor het examen een dyslexiecompensatie aan te vragen. Hiervoor dient een officiële dyslexieverklaring te worden overlegd. De compensatie behelst:

 • Vaardigheidsproef: 90 aanslagen per minuut in plaats van 100.
 • Werkstuk: 25 minuten in plaats van 20 beschikbare tijd.
 • Het werkstuk kan eventueel aangeboden worden in een vergroot lettertype.

Op school

Dompvloet Opleidingen verzorgt de cursus typen op verschillende scholen. Bij voldoende belangstelling kan deze cursus wellicht ook op de school van uw kind worden georganiseerd. Informeer naar de mogelijkheden via ons telefoonnummer 06-49942618 of stuur een e-mail naar

Hieronder staan een aantal meewerkende scholen:

Klik hier om in te schrijven

Startdatum

september '21

zie Dag en tijd
voor actuele
data en tijden

Inschrijven